top of page
Katsoja kuva Veeti Otsamo.jpg

kuva Veeti Otsamo

Hakemusteksti

Teoksen nimi: Katselija

 

Toteuttaja: Mika Kiviniemi

 

Kuvaus:

Katselija on kahdenkeskinen teos, joka tutkailee katsetta ja sen vaikutusta valta-asetelmaan tilanteessa, jossa normaali vuorovaikutus on vääristynyt.

 

Teoksessa kokija tulee kahta tuolia lukuun ottamatta tyhjään huoneeseen ja istuu toiselle tuoleista odottamaan. Hetken kuluttua valot sammuvat. Pimeyden aikana huoneeseen saapuu henkilö (teoksen toteuttava taiteilija), joka istuu noin puolentoista metrin päähän vastapäätä kokijaa olevalle tuolille.  Henkilöllä on kasvojensa edessä tabletti, joka näyttää kuvaa edestään. Tabletti kasvoillaan oleva istuu paikoillaan tekemättä sen kummemmin mitään mutta hän ikään kuin katselee kokijaa, vaikkei todellisuudessa kykene näkemään tätä. Kokija näkee tabletin ruudusta kuvaa itsestään. Tätä tilannetta kestää kaksikymmentä minuuttia, kunnes valot taas sammuvat ja henkilö poistuu tilasta pimeyden aikana, tai kunnes kokija poistuu itse halutessaan huoneesta. Henkilön poistuttua ja valojen sytyttyä takaisin avustaja avaa oven ja ohjaa kokijan ulos huoneesta.

+ Bonus: Voin tehdä tablettinaamaisena tilallista performanssia, liikkuen festivaaliyleisön joukossa Valveen tiloissa sopivissa ajankohdissa varsinaisten teosaikojen lisäksi.

 

Kahdenkesyydestä ja vallasta

Teos on luonteeltaan lähtökotaisesti kahdenkeskisyyttä tutkiva. Teoksen keskiössä on kahden ihmisen välinen vuorovaikutus ja sen manipulointi ja häirintä tabletin ja sen toistaman live-kamerakuvan avulla. Teoksessa tyypillinen kahden henkilön välinen katse on vääristetty ja kokija näkee toista henkilöä tarkastellessaan samalla myös itsensä. Tilanne synnyttää voimakkaan mielikuvan, että tablettikasvoinen henkilö katsoisi kokijaa, vaikkei todellisuudessa kykene näkemään tätä. Kahden ihmisen väliseen katseeseen sisältyy usein jonkinlaista henkilöiden välisen valta- ja statusaseman kokeilua ja tunnustelua. Haluankin tutkailla tässä työssä, miten tämän tunnustelun käy, kun katseen keinoin tapahtuvaa vuorovaikutusta manipuloidaan.

 

On tärkeää, että henkilön kasvoilla on juuri tabletti, tekninen laite, eikä esim. peili. Tabletti ikään kuin toistaa jotain mitä se näkee, tuottaen version sen edessä avautuvasta todellisuudesta. Kokijalle ei ole automaattisesti selvää missä määrin tabletin kuva on autenttista ja missä määrin muokattua. Kokija ei myöskään voi olla varma, kykeneekö henkilö tabletin takana näkemään hänet jollain tapaa vai ei. Lisäksi kokija ei tiedä, nauhoittaako tabletti kuvaa vai ei. Asetelma tuo kokijan tilanteeseen, jossa hän on samaan aikaan sekä katsojana että oman katseensa kohteena, tietämättä näkeekö joku muu hänen reaktioitaan ja ilmaisujaan. Tämä asetelma synnyttää kokijan ja henkilön väliin kysymyksiä heidän välisestä valta-asetelmastaan; kumpi hallitsee tilannetta, kumpi on toimija, kumpi määrittää tilanteen?

 

Teos on jatkoa Aalto-Yliopistossa toteuttamalleni opinnäytetyölleni, jossa tutkin tilan ja ruumiin vuorovaikutusta, sekä tilojen herättämää esitysmäisyyttä. Olen toteuttanut työn yhteydessä esityksen, jossa hyödynsin tätä samaa tablettinaamaria. Esitykseen kuului myös äänentoistolaitteita ja muuta audiovisuaalista kokeilua. Alla lyhyt videonäyte esityksestä.

 

Teoksen kesto n. 23min.  

Tekninen tarve ja esitystilan toiveet.

  • Pimennettävä huone

  • 2kpl selkänojallisia keskenään samanlaisia tuoleja

  • Avustaja, joka ohjaa kokijan huoneeseen ja pois huoneesta, sekä sammuttaa ja sytyttää valot.

 

Voin mielelläni toteuttaa teoksen jossain laitoksessa, johon koette sen sopivan.

CV ja yhteystiedot

kuvaus Paul Bot

bottom of page